top of page

Loonbeleid : Verdienen je medewerkers wat ze verdienen?


De kracht van dit boek is dat de auteurs weten waar ze het over hebben. Ze plaatsen het loonbeleid in het bredere HR-beleid en de business in het algemeen. Ze zijn duidelijk wat je met het “centen” stuk wel en niet kan bereiken inzake motivatie. Ze benaderen de problematiek zowel vanuit het perspectief van de “portemonnee” van de ondernemer als de elementen die het verschil maken bij de medewerkers.


Ze reiken oplossingen aan in functie van specifieke doelgroepen, strategie van het bedrijf, visie en waarden die men wil realiseren. U krijgt dus zeker geen: “one size fits all”- oplossingen aangeboden. Er wordt in de verschillende domeinen (vast loon/variabel loon; vergoedingen, extralegale voordelen…) aangegeven welke opties er zijn en hoe die al dan niet kunnen passen om zich als werkgever competitief in de arbeidsmarkt te profileren. De auteurs gaan ook in op de vraag hoe men medewerkers blijvend kan binden waar men dat wil. Samengevat: dit boek geeft een aantal denksporen aan om te zorgen dat de medewerkers niet alleen “verdienen” wat ze “verdienen” maar ook dat het bedrijf hiervan beter wordt.

Een aantal “hot topics” worden niet uit de weg gegaan maar zelfs ten gronde besproken; de auteurs geven hun mening zonder daarom normatief te zijn. Enkele voorbeelden:

  • Te veel centen kan leiden tot minder prestaties. Wat zijn de alternatieven?

  • Wat met de realiteit dat de participatiegraad van de 50-plussers stijgt, hoe blijf je die binden en boeien op een manier dat het ook betaalbaar is?

  • Wat met de medewerkers die uitvoerende-repetitieve jobs doen? Wat betekent motivatie en loon voor hen?

  • Er wordt veel gepraat over talent- en competentie-gericht belonen. Is dat wel een goed idee? En hoe dan?

  • “Werken met functiebeschrijvingen of evaluatiegesprekken is niet echt meer van deze tijd. Veel te bureaucratisch. Dat kost allen maar geld en tijd.” Is dat echt zo?

Dit boek biedt je geen ‘sleutel op de deur-oplossing’ voor jouw loonbeleid. Je krijgt wel een duidelijk zicht op alle elementen (loon, extralegale voordelen, vergoedingen, toeslagen, variabel loon, niet pecuniaire motivatoren,…) die er deel van uitmaken en wat de opties zijn. Daar bovenop geven de auteurs je duidelijke handvaten hoe daar een samenhangend geheel van te maken dat past in een breder HR-beleid. De toepasselijke sociale wetgeving komt beknopt aan bod.


Het boek is een aanrader voor de HR-generalist maar even goed voor de professional en elke manager die beslagen aan tafel wil komen als hij of zij mee een zeg wil hebben over dit onderwerp.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page